Se intoarce „Tie-Dye”, imprimeul care a revolutionat moda in anii ’60

Desi Tie-Dye a fost popularizat in Statele Unite in epoca Hippie, dateaza cu mult inainte si din diverse culturi din intreaga lume.

Cele mai vechi inregistrari scrise ale acestui imprimeu sunt din China si Japonia in jurul secolului al VI-lea. In Indonezia a fost popular incepand cu secolul VIII, primind numele de Shibori. A fost folosit si in Africa si a ajuns mai tarziu in America de Sud, in special in Peru, in perioada precolumbiana.

In aceste timp, colorantii naturali din fructe de padure, frunze, radacini si flori au fost folositi pentru a colora tesaturile. Ceea ce foloseau cel mai mult erau mure, galbenele, salvie, ceapa si indigo, printre altele. Pentru a extrage culoarea, au fost introduse in apa clocotita. Materialul a fost apoi scufundat in acea apa si imbibat pana cand a absorbit colorantul si intensitatea dorita a culorii.

Stim ca moda este ciclica si este guvernata din ce in ce mai mult de trecut, aceasta imprimare din miscarea hippie este exemplul acestui fenomen. Prin definitie, efectul de cravata este obtinut printr-un proces de „legare si vopsire” a sectiunilor de tesatura pentru a crea un efect inegal, multicolor. Utilizarea sa este limitata la genul urban si sport. Nu ar trebui sa-l utilizati pentru a merge la munca sau la intalniri formale. Acum sa trecem in revista toate aspectele posibile pe care le puteti face cu hainele care au acest imprimeu.

Tie Dye si epoca Hippie

Aceasta tehnica a ajuns in Statele Unite in anii 1920 si a continuat sa fie folosita in perioada 1930, in Marea Depresiune. In aceste vremuri grele, oamenii sunt incurajati sa foloseasca aceste tehnici de vopsire pentru a oferi tesaturilor si altor obiecte vechi un aspect nou, fara a cheltui aproape niciun ban.

Deja in secolul XX, in special in anii ’60, i se da numele Tie-Dye . Acest deceniu este deceniul cel mai frecvent asociat cu Tie-Dye . Miscarea hippie a fost responsabila de a o face celebra.

Cine nu a vazut nicio fotografie cu oameni care purtau tricouri Tie-Dye dansand la Woodstock in 1969? In acest moment, Tie-Dye a crescut in popularitate, deoarece a fost un mod simplu si ieftin de a exprima creativitatea si individualitatea. Hipiotii din acea vreme doreau sa scape de normele sociale stricte, iar aceasta moda era mijlocul perfect pentru a exprima spiritul liber. Au adoptat-o ​​ca o icoana a imbracamintii, care s-a inspirat din colorantii africani si din cultura psihedelica.

Celebritatile se inscriu pentru look-urile Tie Dye

In anii 80, designerii au inceput sa incorporeze look-uri Tie-Dye in moda paradelor lor . Modificarile tehnologiei au permis, de asemenea, producatorilor sa creeze haine vopsite care sunt mai rezistente la decolorare decat cele realizate in vremurile anterioare. Noile tipuri de vopsea care au aparut pe piata in anii 1980 aveau o putere de sedere mult mai mare si ofereau o varietate mai mare de tonuri si culori.

Astazi, Tie-Dye este inca la fel de popular ca inainte. Exista articole de imbracaminte intr-o gama larga de culori si stiluri. De la vartejuri stralucitoare la pasteluri slabe si modele subtile, stiluri diferite pentru aproape toate gusturile.

Cum este procesul de Tie Dye?

Pentru a fi mai exact, Tie-Dye cuprinde o serie de tehnici si procese de vopsire. Ea consta in plierea si innodarea unei piese de imbracaminte in diferite moduri inainte de vopsirea acesteia pentru a genera linii si modele (spirale, dungi, explozii de culori in forma de stea, incretire …). Partile innodate nu sunt fixate, iar zonele care nu sunt legate vor avea un anumit tip de colorare in conformitate cu modelul utilizat.

Tie-Dye va , fara indoiala , ne insoteasca mereu, exprimand creativitatea in aceste moda arata ! Aceasta tendinta nu are gen, deoarece va juca un rol fundamental in moda barbatilor si a femeilor. De la sfarsitul anului trecut, tendinta de cravata hippie a fost din nou la moda si nu va merge nicaieri. Am inceput sa o vedem in spectacolele de sezon ale marilor marci de lux si in ferestrele celor mai comerciale marci.