Parfumuri: Tipuri si clasificare

Parfumuri: tipuri si clasificare. Parfumul este orice substanta alcatuita din diverse ingrediente organice si naturale care aromatizeaza sau ofera un miros bun. Intotdeauna incercand sa avem un sigiliu unic. Cuvantul provine din latinescul per fumare, referindu-se la parfumul produs de tamaie.

Parfumurile, pentru a fi considerate ca atare, trebuie sa aiba caracteristici specifice:

Trebuie sa fie intens, referitor la cat de puternica este aroma.

Mirosul trebuie sa fie vizibil. Inseamna ca o poti percepe cu usurinta.

Trebuie sa fie durabil. Mirosul ar trebui sa dureze o perioada lunga de timp.

Asigurati-va ca este de fond. Aceasta se refera la aderenta si rezistenta parfumului pe piele.

Trebuie sa fie rezidual. Un parfum isi poate pastra particularitatile pentru o perioada de timp ca raspuns la calitatea sa.

Acum, mirosul pe care il emanam atunci cand ne punem parfum va depinde de pH-ul pielii noastre. Acest lucru ii va oferi acea atingere personala si particulara, care este afectata si de temperatura corpului si, in principal, de productia de ulei.

Clasificarea parfumurilor

Acum, in functie de concentratia lor, parfumurile au diferite tipuri.

Aceasta inseamna ca pot exista mai multe prezentari ale aceluiasi parfum sau ale aceleiasi arome. Deci, haideti sa-i cunoastem:

Parfum

Aceasta prezentare este una dintre cele mai populare, cunoscute si cele mai mari concentratii. Poate contine intre 20 si 30% uleiuri esentiale. In acelasi timp, mentine un echilibru in ceea ce priveste celelalte ingrediente care alcatuiesc formula.

Datorita acestui fapt, parfumul este forma care dureaza cel mai mult pe pielea noastra.

Utilizarea sa poate fi atat in ​​climate reci, cat si calde. Datorita concentratiei sale, parfumul persista in ambele fara a fi afectat.

Koln

La fel ca si parfumul, colonia are si o cantitate destul de buna de componente (alcool, uleiuri esentiale) dar concentratii mai mici.

Colonia are un procent intre 5 si 7% uleiuri aromatice. Si ofera, de asemenea, permanenta parfumului pe piele pentru mai putine ore decat parfumul.

Utilizarea sa este perfecta in climatul cald. Deoarece temperaturile ajuta la evidentierea combinatiilor, le putem percepe de la distanta. Dar nu uitati sa retusati deoarece, dupa cum am mentionat, durata sa este scurta.

Eau-de-toilet

Inseamna apa de baie.

Contine un nivel intermediar de concentratie a ingredientelor, intre 5 si 15%.

Formula sa contine mai mult alcool decat uleiurile esentiale, deci are o proiectie mai excelenta asupra mediului. Cu toate acestea, se evapora mai repede, iar durata sa este de aproximativ 2 pana la 3 ore.

In consecinta, este un alt tip de parfum care merita un retus. Utilizarea lui este recomandata de preferinta pentru spatii deschise.

Parfum

Inseamna apa de parfum. Dupa cum spune si numele, este cea mai asemanatoare prezentare cu parfumul.

De asemenea, are o concentratie mare de uleiuri aromatice intre 15 si 20%. Acest lucru face ca parfumul sa dureze mai mult odata aplicat pe piele.

Se deosebeste de parfum prin faptul ca are o concentratie mai mica de alcool, cu o predominanta mai mica. Cu toate acestea, o prezenta mai semnificativa a uleiurilor il face mai durabil, cu o durata de permanenta intre 5 si 6 ore.

Il poti purta in orice climat, chiar si in spatii mici, deoarece nu are o aroma invaziva si patrunzatoare.

Apa dulce

In traducerea sa, inseamna apa dulce si este ceea ce mai cunoastem si ca faimosul Splash.

Acest parfum are o concentratie scazuta de ingrediente, intre 1 si 3%. Deci, au o durata scurta si servesc pentru a improspata corpul si a da o aroma usoara. In acest fel, se amesteca cu pH-ul pielii si ofera propriul miros.

Este de uz zilnic si trebuie retusat frecvent deoarece dureaza doar aproximativ 1 ora dupa aplicare. Este o optiune excelenta pentru ca este accesibila, iar brandurile ofera nenumarate arome disponibile.

Elixir

Elixirul este cea mai condensata versiune a parfumurilor.

Au 30% ingrediente, chiar mai mari decat parfumul in sine. Si in consecinta, sa aiba o durata lunga fara retusuri ulterioare, ceea ce il face o investitie buna, intrucat este o optiune durabila.

Acum ca stim tipurile de parfumuri sa trecem la un punct la fel de important, familia olfactiva.

Am auzit adesea ca un anumit parfum este citric, dulce sau in tonuri florale. Potrivit Academiei de Parfumuri, exista si o clasificare a aromelor, care este impartita in sapte familii olfactive.

Dar inainte de a cunoaste clasificarea aromatica, sa vorbim mai intai despre piramida olfactiva.

Piramida olfactiva

Piramida olfactiva constituie fazele prin care se dezvolta parfumul de la aplicarea lui, acestea fiind:

Notele de iesire

Sunt cele mai usoare note, responsabile de activarea simtului mirosului. Isi poarta numele pentru ca sunt notele parfumului in primele minute imediat dupa aplicarea acestuia. Si sunt cele pe care le percepem prima data cand aplicam un parfum.

Notele Inimii

Ei sunt responsabili pentru a da identitate si personalitate parfumului. Notele sale sunt apreciate dupa primele 15 minute de la aplicare, iar permanenta sa pe piele poate fi de pana la 6 ore.

Notele de fundal

Sunt cele care dau profunzime si intensitate parfumurilor.

Ei sunt responsabili pentru ca parfumul sa dureze mai mult, deoarece aceste note sunt de obicei cele mai intense.

Bine, acum, sa cunoastem familiile olfactive si compozitia lor.

Familia olfactiva

Citrice

Este plin de note de citrice, iar acestea sunt arome proaspete si moi.

Cele mai frecvente note intalnite in aceasta familie sunt lamaie, portocala, lime, grapefruit, mandarine, floare de portocal, printre altele de acelasi tip.

Floral

Dupa cum indica si numele, protagonista este floarea, fiind cele mai clasice si cunoscute note: trandafir, iasomie si neroli.

De asemenea, este completat cu alte note standard si cunoscute precum muscata, tuberoza, crin, iris, mimoza, violeta, magnolie etc.

Feriga

Este traducerea in franceza a lui fern. Iar parfumurile care apartin acestei familii sunt mai mult la mirosul de iarba, continand si note de lavanda, cumarina si lichen.

Au o nota masculina.

Alte note care o compun sunt muscata, frunza de violeta, busuioc, ienupar, pin, brad, galbanum si salvie.

Cipru

Varnicul apartine familiei pinilor, similar clasificarii anterioare Fougere. Acestea au la baza plante cu o baza adanca si pamantoasa data de prezenta lichenului. Sunt, de asemenea, inclinati spre barbati pentru puterea notelor care il compun.

In acest tip de parfum, alte note sunt bergamota, cistus, paciuli, trandafir de iasomie, lemn de santal, vanilie si altele.

Woody

Dupa cum sugereaza si numele, notele care alcatuiesc aceasta familie se bazeaza pe lemn. De la radacini, scoarta, rasini, frunze, muschi, ananas pana la tufisuri.

Parfumurile apartinand acestei familii contin si note calde, uscate si proaspete precum paciuli, lemn de santal, cedru si pin. De asemenea, pot prezenta o aroma de fum, ceea ce le face parfumuri puternice.

Oriental

Notele caracteristice acestui tip de parfum sunt vanilie, smirna, tamaie, balsamuri din Peru si Tolu.

Precum cist, paciuli, vetiver, lemn de santal, mosc, scortisoara, cardamom, nucsoara, piper roz si note florale.

Sunt parfumuri calde, dulci, patrunzatoare, cu aderenta si durabilitate excelenta pe piele, intrucat contin note de fundal foarte pronuntate.

Gurmand

Este o familie foarte speciala creata pentru a grupa acele note care nu au putut fi clasificate in cele pe care le-am mentionat deja. Majoritatea notelor sale provin din alimente sau bauturi, care au practic aceeasi baza: arome dulci si intense.

Notele care alcatuiesc aceste parfumuri sunt vanilie, caramel, ciocolata, lapte, vata de zahar, cafea, coniac, caramel, migdale, guma de mestecat.

Acum ca stim cu ce datoram aceste arome particulare in unele parfumuri, putem folosi acest lucru pentru a determina spre ce familie ne vom inclina atunci cand alegem un parfum.

Deja stim sa facem diferenta intre un parfum si altul si prezentarea care ne ofera cea mai prelungita durata.