Mica istorie a denimului: tesatura care a cucerit lumea

Stiati ca termenul denim provine din franceza Nimes , indicand originea sa, orasul Nimes ? Desi exista mai multe teorii despre provenienta sa, se pare ca in acest oras din sudul Frantei a inceput sa se foloseasca tesatura in Evul Mediu. Aceasta tesatura de bumbac, care a servit ca o tinuta pentru lucratorii minei si in mod traditional asociata cu imbracamintea casual , a fost extrem de sofisticata inca de la origini. Astazi ocupa un loc exceptional chiar si in dulapurile reginelor si printeselor , iar noi purtam denim chiar pentru a merge la birou .

Este o tesatura de bumbac cu doua fire, care a fost initial folosita pentru confectionarea panzelor, corturilor si prelatelor pentru barci, datorita durabilitatii sale mari . Orasul Nimes a devenit un important centru industrial textil si au fost gasite articole de imbracaminte confectionate cu denim care au fost purtate de fermierii luterani in secolele XVII si XVIII.

Orasul italian Genova , unde acest bumbac a fost vopsit cu albastru cu pigmenti naturali de indigo, boteaza un alt nume cu care este cunoscut acest gen, tesatura sau jeanul geno . Abia la sfarsitul secolului al XIX-lea, denim a inceput sa fie vopsit cu substante chimice , care in prezent cauta alternative pentru a deveni mai sustenabile .

Cu toate acestea, a fost in Statele Unite si datorita unui comerciant pe nume Levi Strauss , care denim a devenit must – have tesatura este astazi. Strauss a inceput sa conceapa articole de imbracaminte din bumbac pentru ca minerii sa reziste la uzura muncii lor grele, si sa le depaseasca cu butoanele metalice pe care marca continua sa le foloseasca. Minerii, soldatii si alti lucratori ai Levi s-au imbracat timp de zeci de ani , pana cand in anii 1950 idoli in masa precum James Dean sau Elvis Presley i-au adoptat ca uniforma a modului de viata american .

Numeroase aplicatii

Levi’s, care a proiectat primii blugi pentru femei in 1934, a fost urmat de alte marci precum Wrangler sau Lee , icoane din denim. Astazi, tesatura a evoluat atat de mult incat permite aplicarea sa chiar si in pantofi , costume de baie sau ceasuri. Firme precum Armani sau Diesel au reusit sa ridice acest imbracaminte atat de popular la originea sa, incarcandu-l pe pasarele. Chiar si celebritati precum Justin Timberlake sau Khloe Kardashian si- au proiectat propriile linii de blugi cu mare succes.

Asociati indisolubil cu muzica si filmul, blugii albastri au jucat pe piese de album precum „Born in the USA” a lui Bruce Springsteen sau campanii publicitare de neuitat precum Brooke Shields pentru Calvin Klein .

Negru, gri, colorat sau rupt, procesele pentru a obtine un denim uzat au facut titluri pentru a fi scumpe si lipsite de etica. O sabie care ridica un nor mare de praf capabil sa provoace rani la plamanii muncitorilor este cea mai frecventa tehnica din Asia, pe care Levi a incetat deja sa o practice . Viitorul cowboy trece prin cautarea unor sisteme mai sustenabile, dar nu este sub nicio forma pusa sub semnul intrebarii. Nu ne putem imagina un dulap fara denim .