Cum asortam culorile si texturile pentru tinute speciale

Asortarea culorilor in vestimentatie poate duce la tinute spectaculoase, chiar daca nu vorbim de haine din materiale pretentioasa sau de la branduri de renume. Cheia de succes a unui outfit corect si atractiv vizual este combinarea inteligenta a culorile, pentru a crea dimensiune acolo unde este nevoie, de a scoate anumite accesorii sau parti ale corpului in evidenta, si bineinteles, de a ascunde unele imperfectiuni.

Nu trebuie neglijate nici texturile diferite ale hainelor, care au nevoie fiecare de o atentie speciala atunci cand sunt accesorizate sau combinate. Orice garderoba are piese vestimentare intr-o anumita gama cromatica, in functie de preferinte si stil.

Mai jos vei regasi cateva detalii despre culori, modul in care acestea pot fi asortate pentru a crea tinute atractive si sfaturi ale specialistilor in moda cu privire la cromatica si texturi.

Culorile primare si secundare

Culorile primare sunt rosu, galben si albastru. Prin combinarea acestora rezulta culorile secundare: galben+albastru=verde, rosu+albastru= violet, rosu+galben=portocaliu. Din punct de vedere stilistic se reocmanda evitarea combinatiilor de culori primare cu una dintre culorile secundare, cum ar fi galben cu violet sau rosu cu verde. Ambele culori sunt indeajuns de puternice ca sa iasa in evidenta, iar efectul vizual este unul haotic, obositor pentru ochi.

Poti in schimbi sa combini cu incredere culori primare, galben cu albastru sau rosu cu galben, fiind asortari inspirate, prin care se evidentiaza o cromatica simpla, dar de efect. Pentru un rezultat bine proportionat, alege nuante in intesitati diferite. De exemplu, asorteaza o fusta bleumarin inchis cu un top galben pal si vei avea o tinuta corecta din punct de vedere stilistic.

Culori reci si culori calde

Culorile reci sunt albastru, verde, mov, iar in categoria celor calde sunt incluse rosu, portocaliu, galben si roz. In general, fiecare dintre noi tindem sa preferam un anumit spectru de culori, in ceea ce priveste caracterul cald sau rece al acestora. Sunt ideale combinatiile in care se realizeaza un contrast, exemplu mov cu rosu sau in care se pastreaza aceiasi cromatica, insa in nuante diferite. Un exemplu ar fi o un top bleumarin inchis, o fusta bleu ciel si o pereche de pantofi albastru inchis. Cine doreste sa experimenteze cu mai multe culori este bine sa se limiteze la 3, mai ales daca nu detine o experienta vasta in ale modei. Este destul de dificil sa asortezi trei culori diferite, de aceea este bine sa te rezumi la o culoare neutra, sigura la care sa adaugi doua nuante de culori, de preferat la fel de calde sau reci ca cea neutra.

Imprimeurile

Atunci cand vorbim de imprimeuri trebuie sa tinem cont de cromatica generala din material. Daca predomina culorile reci, atunci un top cu un astfel de imprimeu il poti asorta la o fusta/pantalon de culoare neutra rece. Mai este cazul in care o fusta cu imprimeu floral in care predomina culoarea roz sa fie asortata cel mai bine cu un top roz, aceiasi culoare sau macar intr-o nuanta asemanatoare. Astfel vei pastra echilibrul culorilor si nu vei incarca inutil tinuta. Evita sa asortezi doua piese vestimentare cu imprimeuri diferite. Una dintre regulile de baza recomandate de stilisti este armonia proportiilor: daca alegi o camasa cu imprimeu atunci fusta sau pantalonul trebuie sa fie intr-o singura culoare.

Texturile

Exista unele texturi care nu au nevoie de accesorizari sau sa fie asortate cu alte materiale, pentru ca ies singure in evidenta. In aceasta categorie intra catifeaua si matasea. O rochie din catifea este minim accesorizata, pentru a nu incarca si a nu eclipsa materialul special.

Se pot asorta cu succes materiale opuse, precum pielea cu dantela, pentru a crea tinute speciale, feminine, dar sexy in acelasi timp. Daca iti plac diversitatea si jocul cu materialele, poti opta pentru o fusta din matase sau satin midi si un pulovar din casmir.

De asemenea, daca ai un top din matase, insa pe care vrei sa-l porti intr-o tinuta de zi, poti tempera aspectul elegant si pretentios cu o pereche de jeansi sau pantaloni simplu, intr-o culoare neutra.