Petele solare – acele semne care nu sunt pistrui sau alunite – sunt semne ca ti-ai petrecut o parte echitabila de timp absorbind soarele. „Petele solare sunt raspunsul pielii tale la expunerea zilnica la razele ultraviolete”, spune Mona Gohara, MD, profesor clinic asociat de dermatologie la Yale School of Medicine. Aceste leziuni mici, rotunde, plate pot aparea oriunde pe corp, dar apar foarte frecvent pe fata. Cel mai adesea sunt cafenii sau maro deschis si pot masura pana la dimensiunea varfului degetului.
Petele solare mai sunt numite lentigos solari, pete hepatice (desi nu au nimic de-a face cu ficatul tau) sau pete de varsta. Acest lucru se datoreaza faptului ca petele solare tind sa apara pe piele cand ai trecut de varsta de 40 de ani.
Nu-ti place aspectul petelor tale solare? Va faceti griji ca s-ar putea transforma in ceva infricosator, cum ar fi cancerul de piele? Cititi mai departe pentru a afla toate informatiile esentiale despre petele solare de pe fata si cum le puteti trata si preveni.
Ce cauzeaza petele solare?
Petele solare sunt un semn cheie al fotoimbatranirii – cu alte cuvinte, razele UV imbatranesc prematur pielea. O pata solara este o forma de hiperpigmentare sau o zona care este mai intunecata decat tonul normal al pielii. Hiperpigmentarea apare atunci cand celulele pielii tale produc prea multa melanina, ceea ce confera pielii tale tonul natural. Daca pielea ta a fost expusa ani de zile la razele UV, va produce melanina care este aglomerata sau va produce melanina in concentratii foarte mari, conform Clinicii Mayo – si acest lucru, la randul sau, creeaza pete solare. Cu cat mai multe daune solare, cu atat mai multe pete solare puteti obtine; Harvard Medical School raporteaza ca se pot forma pete solare din cauza arsurilor solare severe.
Daca aveti pielea mai deschisa, este mai probabil sa aveti pete solare. De fapt, se estimeaza ca 90% dintre oamenii albi au pete solare pana la varsta de 60 de ani, desi persoanele cu tonuri mai inchise ale pielii le pot avea si ele. „Daca si cand veti avea pete solare si cate veti avea, este dictat de genetica dumneavoastra si de cat de multe daune solare cumulate totale le primiti pe parcursul vietii”, spune Whitney A. High, MD, profesor de dermatologie. & patologie si director de dermatopatologie la Universitatea din Colorado School of Medicine Anschutz Campus din Aurora, Colorado.
Cum sunt tratate petele solare?
Exista o gama larga de optiuni atunci cand vine vorba de eliminarea petelor solare sau de a le face mai putin vizibile. Este important sa va consultati dermatologul despre care dintre aceste tratamente este cel mai potrivit pentru dvs.
„Retinolul poate fi de mare ajutor, la fel ca si vitamina C”, spune dr. Gohara. Se crede ca vitamina C opreste productia de melanina, ceea ce face ca hiperpigmentarea sa dispara. Nu luati niciun medicament pe cont propriu, totusi – medicul dumneavoastra va sti care este tipul corect de retinoid, de exemplu, pentru a face treaba. De exemplu, „tretinoina (un acid retinoic) este de fapt un derivat al vitaminei A si, cu o utilizare constanta, poate uniformiza anomaliile pigmentare, inclusiv petele solare”, spune dr. High. Dermatologul dumneavoastra poate folosi, de asemenea, un spray de inghet pentru a scapa de petele solare.
Prevenirea petelor solare
„In primul rand, sa stiti ca, chiar daca va faceti laserul petelor solare, odata ce va intoarceti la soare fara a va proteja pielea, petele solare vor reveni”, avertizeaza dr. Rogers. „Nu te intinde niciodata la soare de dragul de a te bronza. Foloseste o protectie solara cu spectru larg oricand esti afara, aplicand-o pe orice parte a corpului expusa la soare.”
Daca medicul dumneavoastra va recomanda vitamina C pentru a ajuta la reducerea petelor solare, o puteti utiliza si ca ingrijire prealabila. „Un ser cu vitamina C poate ajuta la prevenirea petelor solare”, spune dr. Rogers. „Le spun pacientilor mei sa aplice trei straturi de protectie: ser, crema hidratanta si protectie solara.” Evitati soarele in momentele cele mai puternice ale zilei (intre 10 si 16), purtati o palarie cu boruri largi si ramaneti la umbra.
„Petele solare sunt unul dintre primele semne de deteriorare a soarelui”, rezuma dr. Gohara – dar facand aceste miscari inteligente, le puteti impiedica sa devina o problema de durata.
Pete solare vs cancer de piele
Petele solare in sine nu prezinta niciun risc pentru sanatate. Rareori, totusi, o pata solara se poate transforma in melanom. O pata solara mai mare de 1-2 centimetri ar fi mai probabil sa devina melanom. „Vestea buna este ca acest lucru nu se intampla brusc – unii experti au afirmat ca poate dura 30-50 de ani pentru ca un lentigo malign sa se dezvolte pe deplin”, spune dr. High.
Totusi, este intelept sa fii cu ochii pe orice pete solare pe care le ai. „Petele solare au o margine neteda”, spune Heather D. Rogers, MD, FAAD, profesor asistent clinic de dermatologie la Universitatea din Washington, Scoala de Medicina din Seattle. „Sunt foarte uniforme. Melanomul are margini zimtate. Un alt mod de a face diferenta este culoarea. Petele solare se vor intuneca vara, deoarece sunt expuse la mai mult soare, si se vor lumina iarna. Petele solare nu vor fi niciodata negre, totusi – melanomul poate fi. De fapt, 95% dintre melanoame sunt intunecate, in timp ce petele solare vor fi mai inchise la culoare decat pielea normala, dar vor ramane intr-un interval de maro deschis.”
Totusi, nu risca. „Orice vedeti pe pielea dumneavoastra care se schimba, cum ar fi devine mai mare sau mai intunecat, sau are o margine neregulata, ar trebui sa fie vazut de dermatologul dumneavoastra”, spune dr. Gohara. Skin Cancer Foundation recomanda, de asemenea, sa verificati orice leziune de dimensiunea unei radiere de creion sau mai mare.