12 tipuri de designeri de moda in industria modei

Ei bine, daca inca va intrebati ce este designul de moda si cate tipuri de designeri de moda exista, va voi ghida prin cele mentionate mai sus despre oportunitatile de cariera si rolurile de munca in plus.

Rolul cheie al unui designer de moda este de a conceptualiza articolele de imbracaminte si de a realiza modele in jurul tendintelor actuale, pentru ca lumea sa le vada si sa le poarte. 

Sunt sigur ca, in calitate de pasionat de design, ati auzit despre nume precum Coco Chanel, Tom Ford, Marc Jacobs si Calvin Klein, care sunt cunoscuti pentru ca sunt cei mai buni designeri de moda din lume.

1. Designeri Haute Couture

Designeri Haute CoutureDesignerii Haute Couture realizeaza in mare parte modele exclusiviste personalizate pentru clienti comparativ mai bogati, in functie de evenimentele lor. De cele mai multe ori, acestia au o clientela limitata pentru a satisface, dar sunt instruiti sa realizeze modele regale clasice, de aceea au de-a face cu clienti de profil inalt. Ei lucreaza aproape ca designer personal si stilist pentru clientii lor.

2. Pret-a-porter Designers

Designerii Pret-a-Porter, cunoscuti si sub numele de designeri „gata de purtat”, vizeaza in mare parte modelele de imbracaminte pentru un public mai larg decat Haute Couture. Desi obtin croi si siluete inovatoare si creeaza o prezentare pentru purtator, articolele de imbracaminte sunt proiectate intr-un mod in care toate cerintele clientilor sunt satisfacute fara a face modificari. Au mai multi clienti decat designerii Haute Couture, mult mai putini decat piata de masa.

3. Designeri de piata de masa

Designerii Mass Market creeaza modele pentru masa, vandute mai ales in magazinele de vanzare cu amanuntul unde exista mult mai putina exclusivitate, tinute care sunt facute intentionat pentru purtarea zilnica. Au diverse game de dimensiuni, de la mici la extra-mari ale acelorasi modele, pentru a satisface mai multi cumparatori.

4. Designer de imbracaminte sportiva

Designer de imbracaminte sportiva

Designerii de imbracaminte sport sunt specializati in imbracaminte pentru sport si pentru sport, diferenta este majora dintre tesaturile, inovatiile si textilele de performanta pe care le folosesc in imbracamintea sport, se bazeaza pe rezistenta la transpiratie, intensitate mare, tinute de antrenament, pantofi etc. 

5. Designeri de imbracaminte de seara

Designeri de imbracaminte de seara

Designerii Evening Wear creeaza tinute de petrecere, rochii de bal si smoking, in timp ce acestea se disting prin colectiile pentru barbati si femei. Clientii poarta aceste tinute in special pentru evenimente si petreceri specifice si, uneori, sunt facute la comanda.

6. Designeri de accesorii de moda

Designeri de accesorii de moda

Accesoriile de moda se refera in principal la bijuterii. Cunoscuti si ca designeri de bijuterii, ei proiecteaza gat, bratari, inele si cercei pentru a numi cateva dintre aceste tipuri. Ei lucreaza sub etichete mai mari de designer de bijuterii sau marci de masa care sunt specializate in design de bijuterii. Poate fi una dintre cele mai grele locuri de munca ca designer, deoarece este un amestec de cunostinte tehnice si gemologie.

7. Designeri de incaltaminte

Designer de incaltaminteDesigneri de incaltaminte/ Creatorii de moda de incaltaminte, asa cum numele sugereaza incaltamintea de design, care sunt, de asemenea, clasificate in diferite tipuri de pantofi, cum ar fi imbracaminte formala, ocazionala, pentru petrecere si pentru sport (denumita in mod obisnuit imbracaminte sport). Ei colaboreaza cu designeri de imbracaminte cu colectiile lor care stabilesc simetric tinutele pe care clientii le pot cumpara.

8. Designeri de imbracaminte pentru copii

Designeri de imbracaminte pentru copii

Designerii de imbracaminte pentru copii sunt specializati in articole de imbracaminte, accesorii si colectii de pantofi pentru copii de toate varstele. Cand vine vorba de confectionarea articolelor de imbracaminte pentru copii, este nevoie si de textile specifice de performanta, bazate pe textura si moliciune. Deoarece hainele pentru copii au dimensiuni diferite, majoritatea modelelor acestor articole vin si cu liste de materiale, tesaturi sau alte alegeri de design pe care designerii nu le pot folosi, prin urmare au nevoie de cunostinte tehnice in acest sens.

9. Designeri de costume de baie

Designeri de costume de baie

Designerii de costume de baie sunt specializati in proiectarea de bikini, monokini, costume de baie, costume de baie, costume de baie, costume de baie, inotatori, cartite de inot, baietori si cossies, pentru  a numi cateva elemente. Tesaturile sunt produse special pentru a le face relevante pentru activitatile acvatice, scufundari si surfing, activitati orientate spre soare si sporturi subacvatice. 

10. Designeri de lenjerie si imbracaminte de lounge

Designeri de lenjerie si imbracaminte de relaxare

Designerii de lenjerie intima au una dintre cele mai grele locuri de munca de pe masa. Ei creeaza o varietate de articole de imbracaminte, de la chiloti, tanga si pijamale pana la sutiene, corsete si camasi de noapte – atat obraznici, cat si draguti, cu fiecare tendinta si cercetare de piata, la fel cum fac designerii de imbracaminte. Sarcina unui designer de lenjerie este sa echilibreze „confortabil” si „practic” cu „magulitor” si „sexy”. Cat de tare e asta?

11. Creatori de moda durabili

Creatori de moda durabili

Exista o varietate de marci care se concentreaza pe durabilitate. Prin urmare, designerii de moda sustenabile fac imbracaminte eleganta din materiale ecologice, provenite din surse etice, pentru a crea o colectie in incercarea de a creste gradul de constientizare cu privire la mediu.

12. Editie limitata

colectie de articole vestimentare in editie limitata

Multe marci de public de masa vin cu o colectie de articole de imbracaminte in editie limitata, care este comparativ exclusiva cu restul colectiei, facand echipa cu designeri cunoscuti pentru a le aduce clientilor lor estetica designului, prin urmare pot fi numarate si la designeri de imbracaminte/moda.

Ce fac designerii de moda?

Ei realizeaza schite si ilustratii si lucreaza la tesaturi, imprimeuri, texturi si ornamente, in timp ce dezvolta noi texturi si aplicatii.

Responsabilitatea principala a unui designer de moda este sa creeze colectii de articole de imbracaminte tinand cont de tendintele viitoare si viitoare.

Creatorii de moda lucreaza in diferite ramuri de imbracaminte, inclusiv imbracaminte pentru barbati, pentru femei, pentru copii, lenjerie si imbracaminte de relaxare, inclusiv incaltaminte si accesorii.

Ce este designul vestimentar?

Designul vestimentar este arta de a dezvolta si proiecta haine. Acestea sunt domeniile profesionale creative care reflecta arta, cultura, tehnologia si creativitatea. Un curs de Design vestimentar include istorie sau arta si cultura, aspectul de afaceri si tehnologia viitoare care va conduce moda inainte.

Aceste articole de imbracaminte variaza de la crearea de piese diferite, greutatea adauga mai mult la artistic si la moda, tinand cont de functionalitate. 

Daca aspirati sa deveniti designer de moda, trebuie sa fi auzit deja despre designeri de moda celebri precum Coco Chanel, Marc Jacobs, Tom Ford, Michael Kors, Versace, Manish Malhotra si Ritu Kumar, care sunt cei mai buni in acest domeniu pentru a se inspira. de.

In plus, implica, de asemenea, studiul despre industria de design de imbracaminte, explorarea diferitelor instrumente si crearea de portofolii pentru a lucra cu marci excelente. Unele dintre notiunile de baza ale designului vestimentar oferite ca curs sunt:

 • Schitarea
 • Proiectare
 • Crearea tiparului
 • constructia de imbracaminte
 • Ilustratii software
 • Culoare si tesaturi.
 • Unelte si masini.

5 tipuri de design vestimentar

Inainte de a ne arunca in alte detalii despre designul de moda, sa invatam despre cele 5 tipuri majore de categorii de design vestimentar, fiecare pasionat de design trebuie sa stie:

 1. Moda Haute Couture
 2. Moda de lux
 3. Moda rapida
 4. Moda economica
 5. Moda gata de purtat

1. Moda Haute Couture

Haute Couture Fashion numita si High Fashion, ocupa cel mai sus in ierarhia categoriilor de design Fashion. Conceput pentru un public limitat, moda couture implica moda si accesorii personalizate.

Moda Haute Couture

Aceste tinute de moda sunt cele mai multe vazute sunt concepute de catre casele de moda de top, concepute de la inceput pana la sfarsit, pe baza celei mai inalte calitati, avand in vedere timpul folosit pentru a-si crea piese vestimentare de moda care arata ca arta, sunt si scumpe.

Unele dintre cele mai importante marci de designeri de moda couture sunt:

 1. Dior
 2. Chanel
 3. Givenchy
 4. Balenciaga
 5. Balmain
 6. Fendi 
 7. Valentino

2. Moda de lux

Mai putin decat moda inalta, care este disponibila pentru o piata mai mare, moda de lux se adreseaza unei colectii putin mai la moda pentru masa high-end. Moda de lux face o punte intre brandurile de lux si cele premium.

Moda de lux

Un alt lucru care le diferentiaza de moda de strada este ca nu sunt doar lucrate manual si sunt produse comparativ in cantitati mai mari, prin urmare, mai putin exclusive si mai putin costisitoare.

Acestea sunt cateva dintre marcile de moda de lux pe care trebuie sa le cunoasteti:

 • Chanel
 • Gucci
 • Prada
 • Rolex
 • Prada
 • Tiffany
 • Armani

3. Fast Fashion

Cel mai probabil ati auzit de Fast Fashion. Conceput pentru majoritatea populatiei de masa, moda rapida aduce moda la moda si la pret redus, care este accesibila tuturor. Desi dezbaterea intre alegerea modei rapide si a modei sustenabile continua, majoritatea oamenilor prefera Fast Fashion in fiecare zi.

Moda rapida

Acestea sunt companiile care se inspira din couture si moda de lux si le reproduc pentru marea majoritate in mai putin de 6 luni si le aduc pe piata. Comparativ, brandurile de moda au mai multe colectii tot anul decat cele de lux.

Intrucat moda rapida promoveaza moda de aruncat, puteti verifica moda durabila, care este ecologica, cu un pret similar.

Acestea sunt cateva dintre marcile de fast fashion:

 • Zara
 • TopShop
 • Urban Outfitters
 • DECALAJ
 • H&M
 • Fashion Nova
 • Uniqlo

4. Moda economica

Moda economica vizeaza o valoare si mai mica decat moda rapida in contextul calitatii si pretului. Nu veti gasi multe marci in ele, deoarece sunt producatorii in vrac de articole de imbracaminte care sunt in tendinte in intreaga lume. Le poti identifica ca fiind magazinele locale din jurul tau.

Moda economica

Aceste articole de imbracaminte si accesorii sunt cumparate ieftin de oameni maximi, sunt de o calitate mai putin buna si au o durata de viata mai scurta.

5. Moda Ready-to-Wear

Diferit de Haute Couture, moda Ready-to-Wear numita si pret-a-porter, este articolele vestimentare mai accesibile in comparatie cu moda inalta si este produsa pentru moda de masa, cu o calitate comparativ mai mica, dar destinata utilizatorilor de masa.

Moda gata de purtat

Acestea pot fi inspirate direct din tendintele haute couture sau ale pistelor si au un timp de raspuns mai scurt decat Haute fashion. 

Acestea sunt cateva dintre marcile de moda ready-to-wear despre care trebuie sa aflati:

 • Ralph Lauren
 • Calvin Klein
 • Burberry
 • Global Desi
 • Aara
 • Mango
 • Asos

Daca intentionati sa deveniti designer de moda, iata un ghid complet pas cu pas pentru a deveni designer de moda.

Acestea au fost primele 5 categorii de design vestimentar care se adauga ca baza pentru designul vestimentar. Este unul dintre cele mai aplicate cursuri, deoarece tot mai multi studenti doresc sa intre in industria modei.