Moda anilor ’90 nu a fost caracterizata de un stil specific, ci mai degraba a fost definita ca un impuls al oamenilor de a-si marca individualitatea prin imbracaminte. La asta s-ar adauga contributia unor tendinte muzicale.
Daca trebuie sa definim moda anilor ’90, nu putem sa o plasam intr-un singur stil. In special pentru ca dupa deceniul anilor ’80, se pare ca a existat o paranteza a culorilor si o aprofundare a aspectului. Multe dintre ele au fost marcate datorita diverselor stiluri muzicale, cum ar fi grunge-ul, care a fost unul dintre marii pionieri.
Desigur, daca trebuie sa facem o comparatie cu deceniul precedent, din anii ’80, trebuie sa spunem ca stilul si culorile erau mult mai relaxate. Simplitatea parea sa se adapteze noului deceniu al anilor ’90, desi, asa cum se spune, nu tot ce straluceste este aur. Descoperiti calitatile pe care moda anilor ’90 le are, accesoriile momentului si coafurile care au marcat epoca!
Tendinte care au marcat moda anilor ’90
Asa cum am anticipat, moda anilor ’90 lasa in urma culorile fluorescente si prea stralucitoare. Desi este adevarat ca tonurile sunt adesea combinate, se face intr-un mod mai relaxat. In acelasi mod, un alt aspect fundamental a fost simplitatea aspectului, printre care se poate vorbi de o atingere minimalista, in general. Confortul a fost baza acestei epoci pline de tendinte mari care a ramas pana in prezent. Apar asa-numitele “supermodele”, apropiindu-ne de o linie de imbracaminte mult mai versatila.
Da, pantaloni in carouri, ciorapi in stil grunge, fuste cu imprimeuri florale, coliere chocker, ciorapi cu dantela si multe altele. Aceasta decada a fost speciala in multe privinte.
In plus, artistii precum Britney Spears, Backstreet Boys, Christina Aguilera, au devenit cunoscuti in acest moment. Cine nu-si aminteste de Britney Spears cu fustele mini asimetrice, bluzele albe cu decolteuri promovand single-ul sau „Baby One More Time“ sau Boys Backtreets cu „street style-ul“ lor si camasile in carouri, etc. O epoca care a pus o amprenta in moda.
O alta tendinta care a marcat in acel moment moda anilor ’90, este exuberanta ritmmului hip hop – mesaje mari, bijuterii, jeansi negri cu tricou alb si camasi in carouri legate la talie.
Stilul cowboy
La fel ca in fiecare anotimp si fiecare deceniu, a fost prezent si stilul de cowboy. Pantalonii cu talia inalta sunt combinati cu camasi si jachete, de asemenea, din dénim. Da, toate astea sunt destul de lejere, pentru ca asa cum am spus, confortul era impus inainte de toate. In plus, pantalonii au inceput sa arate uzati si rupti, datorita tendintei grunge. Nu putem uita jachetele cu broderii sau patch-uri. Fara indoiala, marii clasici ii gasim si astazi la marile firme.
Camasi in carouri
Camasile in carouri au fost jucatorii-cheie pentru a completa o tinuta, asa cum am mentionat. Desi, putem vedea, in general, camasi de baza in nuante de alb. Se pare ca influentele rapului s-au strecurat si in hainele noastre de moda.
Jachete bomber
Astazi avem din cele mai variate tesaturi si, de asemenea, broderii sau culori diferite. Ei bine, in moda anilor ’90 nu este vazuta doar jacheta bomber. O alta piesa cheie care a marcat aceasta perioada, este jacheta din denim. Dar in acesti ani am vazut-o in tonuri simple, fara atatea ornamente.
Salopete denim si pantaloni cu talia inalta
Dupa cum am mentionat deja, blugii, pantalonii, se caracterizau prin simplitate, in general. In acelasi timp, talia inalta a fost cea aleasa si nu numai la blugi, ci si la pantalonii de panza. Bineinteles, daca vom continua sa vorbim despre denim, salopeta a fost un alt element cheie pana in ziua de azi.
Tipuri de rochii
Pe de o parte, avem rochiile mulate si cu imprimeuri florale. Dar, pe de alta parte, trebuie sa le evidentiem si pe acelea care au o croiala minimalista, cu un aer foarte simplu, cu bretele. Doua moduri perfecte de a le combina in momente diferite din zi si din noapte.
Bluze legate sau topuri
Bluzele albe, legate la inaltimea buricului, nu pot trece neobservate. O alta idee fabuloasa a acestor ani. Doar o funda sau un nod, dau o noua privire la aceasta piesa de imbracaminte. Desi, daca acesta nu este genul dvs., nimic nu se compara cu un top scurt. S pare ca intr-adevar am calatorit in timp, pentru ca toti avem aceste haine in dulap, astazi!
Moda anilor ’90 pentru femei
Nu a fost usor sa se stabileasca un stil propriu dupa explozia si excesele creative de anvergura din anii 1980. De fapt, moda anilor ’90, era caracterizata prin faptul ca nu avea un stil specific, ci se inspira din diferite surse si amesteca tendintele trecute. Minimalismul din fata ostentatiei din anii optzeci, naturalitatea si dorinta de a exprima libertatea prin haine, au marcat decada grunge si generatia X.
Stim ca moda anilor ’90 vine inapoi cu forta, asa ca stiti ce stiluri puteti incepe sa purtati:
Logomanía
Este o tendinta pe podiumurile internationale, care are ca obiectiv principal o expunere mai mare a marcilor. Hip Hop Chains, mesaje inspirationale precum “Love yourself”, “Love”, “Peace” etc. Alte accesorii care au acest tip de cod, sunt manusile de piele care se extind pana la coate si care poarta numele de marca pe intreaga lungime a antebratului, taiate cu laser.
Unisex
In aceasta perioada, stilul feminin a fost masculinizat in blugi, tricouri supradimensionate, etc. Fetele tind sa aiba un stil mai simplu si, poate si androgen. Desi femeile care sunt mai feminine si cu o silueta foarte buna, pot opta pentru rochii de catifea.
Supradimensionat
Stilul “ajustat” din anii ’80, a crescut in anii ’90, totul a devenit mai mare: pantaloni, camasi, accesorii, etc. Imbracamintea larga cu mesaje este una dintre piesele must-have din dulap. Influentatorii si propagatorii acestui stil au fost artistii cu aspect lejer precum Kurt Cobain si Courtney Love, care au fost caracterizati prin utilizarea blugilor rupti si tricourilor cu dungi.
Talie inalta
Fie pe fuste sau blugi, aceasta tendinta a provocat furori gratie unor seriale cum ar fi “Friends”. Lucrul pozitiv in legatura cu aceasta tendinta, este ca permite prelugirea siluetei.
Converse
De cand au aparut, nu au mai plecat. Acesti pantofi sunt de obicei foarte confortabili si au fost mereu in dulapurile noastre. Dar specialistii de moda, doresc sa acorde omagiu reinterpretarilor si culorilor unice celor care se afla deja pe piata. La urma urmei, cine nu are cel putin o pereche de tenisi Converse in dulap?
Genti
Exista versiuni mini sau XXL, idealul este sa le purtati cu curelele, cat mai libere posibil, pentru a oferi acel stil casual si rebel. De cateva sezoane, case mari ca Chanel, au realizat o reinterpretare a acestor stiluri. In prezent, Prada a facut reinterpretarea cu imprimeuri florale, si chiar si geometrice.
Piercing
Intre 2009 si 2015 au inceput sa dispara, dar acum, sunt din nou in voga. Fie in nas, ureche sau limba, aceste piese speciale s-au intors pentru a evidentia stilul rebel al timpului. Melanie Brown – B a Spice Girls – a fost unul dintre primii artisti populari din acea perioada care a purtat un piercing in limba.
Reinterpretare
Marile departamente de magazine au apelat la designeri de renume pentru a face versiuni ale modei de atunci, luand ca punct de plecare moda anilor ’90. Printurile si texturile florale sunt punctul forte al acestor propuneri, numite “neo 90’s”.
Parul roz
Mai multe reviste fac deja propuneri, prin copertele lor, ca aceasta este noua culoare pe care trebuie sa o purtati. In anii ’90, Gwen Stefani – cu videoclipul “Do not Speak” – a facut-o la moda. In prezent, modele precum Charlotte Free si Caroline Trentine, sunt cele care fac reinterpretarea acestui stil.
Accesorii care nu pot lipsi din aspectul nostru
Printre accesoriile care au fost purtate in anii ’90, rucsacurile sunt unul dintre cele mai importante. Din nou, subliniem confortul acestora. Astazi puteti obtine cu usurinta un model, deoarece nu exista o firma de moda care sa nu aiba mai multe optiuni diferite.
Piercing-urile au revolutionat estetica, in general. Desi astazi au nume diferite, toate erau numite cercei in urechi. Cu siguranta aveti un colier cooker acasa, deoarece, in anii ’90, nu puteam merge fara el.
Nu a fost usor sa se stabileasca un stil propriu dupa explozia si excesele creative de anvergura din anii 1980. De fapt, stilul anilor ’90, era caracterizat prin faptul ca nu avea un stil specific, ci se inspira din diferite surse si amesteca tendintele trecute. Minimalismul din fata ostentatiei din anii optzeci, naturalitatea si dorinta de a exprima libertatea prin haine, au marcat decada grunge si generatia X.
Cum a aparut stilul grunge pe podiumurile de moda
Marc by Marc Jacobs a fost primul care a indraznit sa prezinte estetica grunge pe podiumuri in 1992, spre disperarea multora dintre colegii sai de breasla. De fapt, Jean Paul Gaultier chiar a declarat ca „Grunge este doar un mod de a ne imbraca atunci cand nu avem bani.“ Aceasta moda a anilor ’90, in care camasile in carouri, adidasii Converse, fesurile de lana, dantela si straturile suprapuse de imbracaminte, face ca gata-à-porter, sa stea impotriva sofisticarii haute couture.
La inceputul anilor ’90 a fost, de asemenea, epoca supermodelelor, Claudia Schiffer, Elle Macpherson si Cindy Crawford, ale caror stiluri atletice si obiceiuri estetice, au fost mostenite din anii ’80. Dar inainte de ele, s-au nascut noi modele care presupuneau contrariul: aspect neglijent, stil androgin, putine forme si corpuri ultra subtiri. Colectia Calvin Klein a reluat stilul obisnuit care a proclamat costumele din anii ’90, iar muza lui, Kate Moss, a deveni purtatorul standard al noii estetici.
Moda anilor ’90 pentru barbati
Chiar daca vrei sa te imbraci ca in anii ’90, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa alegi libertatea si individualismul. In acesti ani nu exista un stil specific, dar aproape toti barbatii au incercat sa-si gaseasca propriul stil prin imbracaminte. In general, acest proces a fost, de asemenea, influentat de hainele din anii optzeci, precum si diferite tendinte muzicale care au influentat lumea modei.
Naturaletea si confortul
Astfel, cu tot cu influentele din anii optzeci, impulsul salbatic al acestor ani s-a relaxat, pentru a da drumul unor stiluri mult mai simple, casual, confortabile si variate. Moda anilor ’90 ar trebui sa ne faca sa ne simtim confortabil, fara a da prea multa importanta la ce spune restul oamenilor sau cei care au stabilit tendintele.
Dar, dupa cum am explicat, stilul, tipul de pantaloni, lungimea hainelor sau culorile, erau variate, libere, versatile. In ceea ce priveste materialele, s-a evidentiat in special pielea si materialele plastice, impreuna cu diferite tipuri de tifon. In ceea ce priveste culorile, cele mai folosite au fost, fara indoiala, alb si negru cu tonuri futuriste si printuri diferite, unde au fost folosite chiar si imprimeuri animale.
In ceea ce priveste incaltamintea, in plus fata de Converse, cu care puteau sa indrazneasca cu un numar de culori mai mare sau mai mic, existau si alte tipuri de adidasi.
In ceea ce priveste lenjeria de corp, cea mai buna optiune masculina erau chilotii din poliester cu modele moderne si colorate. Un alt element de remarcat, fara indoiala, daca intentionati sa va imbracati ca in anii nouazeci, sunt pantalonii de matase. Acest material a fost folosit pe scara larga in deceniul anilor nouazeci intr-un numar mare de articole de imbracaminte diferite.
Blugii ca element de baza
In plus, pantalonii largi, blugii sau alte materiale au fost, de asemenea, folosite chiar si de barbati si, cu siguranta, imbracamintea casual din aceasta epoca erau blugii, in special in tonuri albastre, desi au fost, de asemenea, utilizate nuantele de crem sau negru, pe scara larga. In plus, barbatii preferau sa nu fie prea stransi. De asemenea, dungile si imaginile imprimate pe camasi si tricouri, sunt un fel de ornamente care nu au incetat sa fie la moda nici astazi.
Influentele muzicale si moda anilor ’90
Aceasta moda a marcat schimbari clare in comportamentul barbatilor si in special al tinerilor, care au influentat aceste tendinte. In general, si-au schimbat modul de gandire, venind sa le interpreteze ca modele de personalitate si ca o modalitate de a-si exprima libertatea si diferenta in fata altora. Tinerii au devenit treptat personaje care imita in detaliu comportamentul si gandurile celor care la acel moment au fost considerati exemple de frumusete si idealuri. Astfel ca, in 1993, a luat viata o trupa mica numita Nirvana, care a inceput sa apara la radio, intrand in Billboard Top 40 si ajungand chiar pe locul 1, influentand in mare masura tinerii din acea vreme cu imbracamintea lor, modificand in mod dramatic moda care a fost numita „look grunge“.
Deceniul anilor 90 se caracterizeaza prin faptul ca a fost o etapa de aparitie a multor trupe de rock care au influentat lumea modei. Imbracamintea din 1990 este foarte variata ca rezultat al tuturor stilurilor muzicale care apar la acea vreme.
Moda anilor ’90 – Stilul Grunge
Principala miscare rock din anii ’90, care a marcat un punct in istoria muzicii, a fost miscarea grunge. Acest stil de muzica iese intr-un cadru in care popular era metalul, un stil de muzica al carui cel mai cunoscut reprezentant, era Bon Jovi. Ideea principala a miscarii de grunge, ca si alte miscari muzicale anterioare, a fost opozitia fata de moda vremii. Pana atunci, stilul parea a fi strans legat de un aspect extravagant, iar versurile erau, de obicei, macho. Cu grunge, a aparut o noua tendinta care se baza pe melodii mai simple si versuri mult mai sensibile, in general critice fata de societatea superficiala a vremii. De fapt, grunge a inceput sa apara la sfarsitul anilor ’80, dar in urmatorul deceniu devine un gen bine-cunoscut, cu multa influenta pentru tineret.
In plus, stilurile muzicale, cum ar fi rap sau grunge, au influentat in mod semnificativ aceste stiluri. Stilul de moda cowboy, culori fosforescente si chiar Maya, au continuat in anii nouazeci, dar a fost minimizata stridenta lor, rezultand o simplitate mult mai eleganta, confortabila si libera. Grunge devine un stil de muzica care marcheaza in mod semnificativ stilul multor oameni, cu tinute dezinvolte si relaxate, camasi in carouri, blugi rupti si tricouri largi cu mesaje.
Moda anilor ’90 – Stilul Hip-hop si rap Gangsta
O alta tendinta de imbracaminte din 1990 a fost moda hip-hop, in special cea cunoscuta sub numele de rap Gangsta. Hip-hop in sine este o forma de muzica, care a aparut in jurul anilor ’70, dar in anii ’90 a aparut ca o noua ramura a hip-hop-ului, care chiar si astazi apare ca cel mai cunoscut reprezentant al tineretului modern. Acest nou stil de muzica reflecta in principal viata violenta si saracia claselor urbane inferioare din punctul de vedere al tinerilor. Ea apare ca o miscare si o expresie a criticii.
Moda hip-hop cu privire la imbracaminte, de obicei, se bazeaza pe utilizarea de pantaloni foarte largi cu talia foarte joasa, adidasi, tricouri si jachete supradimensionate, bandane, etc. Deoarece aceasta forma muzicala apare in randul tinerilor in orasele din Statele Unite, unde obisnuiau sa joace baschet, multe dintre articolele de imbracaminte sunt direct legate de articole sportive de acest gen si cu diferite echipe de baschet.
Unele dintre cele mai influente trupe ale acestui tip de imbracaminte sunt Ice-Cube, Boogie Down Productions, Beastie Boys, si bine-cunoscutul Eminem. Se poate spune ca Eminem a avut un impact mare asupra tinerilor contemporani. Fiind un cantaret atat de important pentru noile generatii, modul lui de a se imbraca, a fost copiat de multi adolescenti din intreaga lume.
La mijlocul deceniului, oamenii au inceput sa se indrepte mult despre exprimarea individualitatii lor si au uitat de hainele casual. Din nou, au inceput sa apara noi modele excentrice, iar moda din 1990 a suferit noi modificari. Piercing-uri, tatuaje, vopsirea parului, au fost noile tendinte, foarte frecvente in 1990.
Moda anilor ’90 – Stilul Emo
O alta tendinta de imbracaminte din 1990 este inspirata din muzica “emo”, cunoscuta si ca “hardcore emotional”, care se caracterizeaza prin faptul ca este melodica si expresiva. Termenul “emo” provine din cuvantul “emotie” si acest lucru se datoreaza faptului ca muzica exprima o sensibilitate foarte deosebita din partea muzicienilor.
Tendinta Emo apare pentru prima data in mijlocul anilor ’80, dar atinge succesul in anii ’90. Acest stil muzical are, de asemenea, o influenta importanta in ceea ce priveste moda anilor ’90.
Stilul emo este usor de recunoscut. Stereotipul emo se bazeaza pe utilizarea de tricouri si blugi mulati, parul intins cu placa, de obicei, vopsit negru, cu breton lung periat in lateral, care acopera de obicei unul sau ambii ochi, pantofi skater. Culoarea neagra este foarte importanta in acest tip de imbracaminte, deoarece reprezinta in principal, suferinta pe care incearca sa o exprime prin imbracaminte si este, de asemenea, exprimata prin muzica.
Cum au influentat anii ’90 moda actuala
Vinerea Casual a fost o inventie a modei a anilor ’90, un manifest de intentie de a exprima individualitatea si de a scapa de canoanele incorsetate. Pantalonii cu talie joasa au devenit elemente cheie; tesatura denim isi urmeaza domnia, dar cu cat mai rupt si uzat, cu atat mai bine, si incorporeaza patch-uri; blugii sunt taiati pentru a crea pantaloni scurti si face acelasi lucru cu tricourile si camasile, transformandu-le in topuri scurte improvizate si veste.
Imbracamintea din moda anilor ’90, a amestecat fuste si rochii babydoll cu imagini cu Dr. Martens, pantaloni evazati, tricouri cu grupuri muzicale, sifturi si decolteuri pronuntate care lasau la vedere tatuajele si piercing-urile, in ce pantalonii largi, tenisii Converse, sepcile de baseball si bandanele, deveneau o moda.
Machiajul din anii 1990 a aratat, de asemenea, naturaletea, si acesta a fost momentul in care au aparut produsele multifunctionale. Sprancene subtiri, nuantele pastel, bazele care unificau tonul pielii si paletele luminoase.
In ceea ce priveste parul, in timp, a inceput cu o estetica inspirata de anii saptezeci, cu coafuri voluminoase, stilul Juliei Roberts in “Pretty Woman”, al lui “Rachel”, personajul interpretat de Jennifer Aniston in seria “Friends”, a dat o inclinatie coafurilor din anii ’90, cu aspectul lor mult mai natural, cu par mai drept si cu suvite.
Branduri precum Saint Laurent, Rodarte sau 3.1 Phillip Lim, au imbratisat melancolic reaparitia modei anilor ’90, si secretul succesului lor este ca nimeni altcineva nu a reusit sa exprime dorinta de a reflecta personalitatea proprie.
“Fii tu insuti” – acesta este moto-ul de moda al ultimului deceniu al secolului al XX-lea. Aceasta nevoie de a deveni casual, avea legatura cu nevoia de a exprima individualitatea. Moda anilor ’90 este despre libertate si confort, fara a da prea mare importanta opiniei altora sau tendintelor actuale. Deci, daca stilul dvs. este minimalismul, naturaletea si razvratirea, nu ezitati si va alaturati acestei decade libertine.