O istorie completa si o evolutie a rujurilor: Fapte interesante

Istoria rujului dateaza de secole si secole. Rujul nu este nou, dar da, anumite formulari ar putea fi. Au evoluat intr-o masura atat de mare incat acum ne putem personaliza aspectul in functie de tonurile si nuantele pielii. Diverse marci au trecut prin mai multe etape de procesare pentru a obtine nuante si pigmentare perfecte. Spre deosebire de rujurile de pe vremuri, rujurile moderne incorporeaza diverse fructe si arome, uleiuri esentiale si multe altele pentru a hidrata, hrani si a face buzele sa se gaseasca.

In plus, pe piata este disponibila o gama larga de nuante de ruj, de la ruj cu pigment rosu dominant pana la ruj cu nuanta neutra. De asemenea, vin ca ruj mat sau ruj lucios pentru a le mentine stralucitoare sau pentru a se amesteca cu nuanta pielii. Continuati sa cititi pentru a afla totul despre evolutia lor!

Iata cateva citate care fac lumina asupra puterii lor:

„Daca esti trist, adauga mai mult ruj si ataca.” – Coco Chanel.

„Toarna-ti o bautura, pune-ti niste ruj si impinge-te.” – Elizabeth Taylor.

„Pentru mine, frumusetea inseamna sa fii confortabil in propria ta piele. Asta, sau un ruj rosu grozav.” – Gwyneth Paltrow.

Fapte interesante despre ruj – Istorie

Acum, sa discutam mai multe despre istoria rujului.

Civilizatii antice

In civilizatiile antice, machiajul era un simbol de statut si atat barbatii, cat si femeile se dedau cu aplicarea produselor cosmetice. In afara de estetica, machiajul avea si un aspect medicinal. Oamenii din civilizatia sumeriana pot fi creditati ca fiind cei mai timpurii utilizatori de rujuri. Pata a fost obtinuta din substante naturale, cum ar fi fructe, henna, rugina de argila si, desigur, insecte. Femeile mesopotamiene erau putin mai fanteziste si foloseau bijuterii pretioase macinate pentru a adauga culoare si stralucire buzelor lor.

Egiptenii, probabil, au fost primii iubitori adevarati de ruj. Nuantele uimitoare, cum ar fi violet si negru, erau comune in Egiptul antic. Au obtinut culoarea din unele surse destul de interesante, cum ar fi colorantul carmin, care a fost derivat din insecte cosenile impamantate. Unele carti sugereaza ca printesa egipteana Cleopatra a folosit ruj derivat din gandaci si furnici carmin. De fapt, colorantul carmin este inca folosit in rujuri, pete de buze si alte produse. Cu toate acestea, egiptenii foloseau substante nocive precum plumbul si un amestec de brom, manita si iod, care pot duce la boli grave sau chiar la moarte.

Expertul in frumusete, Simone de Vlaming, impartaseste un fapt amuzant: „Legenda spune ca Cleopatra, celebra regina a Egiptului, era cunoscuta pentru frumusetea ei uimitoare, iar unul dintre look-urile ei de frumusete semnificatoare purta ruj rosu indraznet. Dar rujul pe care l-a purtat nu a fost doar pentru scopuri cosmetice. Se crede ca l-a purtat si ca o modalitate de a-si proteja buzele de climatul aspru din desert. Rujul a fost facut din gandaci carmin zdrobiti amestecati cu o baza de ceara de albine si uleiuri, care au oferit atat un strop de culoare, cat si un strat protector pentru buzele ei. Asa ca nu numai ca Cleopatra a fost o icoana a modei, dar a fost si destul de priceputa cand a venit vorba de ingrijirea pielii!”

Stiati?

Primele formulari ale rujurilor egiptene includ transpiratia de oaie, excremente de crocodil si un colorant rosu.

In Japonia, de asemenea, femeile purtau machiaj gros si rujuri inchise la culoare derivate din gudron si ceara de albine . Numai in Imperiul Grec, aplicarea rujurilor era asociata cu prostitutia, iar prostituatele erau obligate sa poarte buze inchise, conform legii.

Stiati?

Vopselele traditionale japoneze de buze erau cunoscute sub numele de Komachi Beni si erau facute din sofranelul rosu (benibana) cultivat in zona Yamagata.

Undeva in anul 9 d.Hr., un om de stiinta arab, Abulcasis a inventat rujul solid. Initial a facut un stoc pentru aplicarea parfumului care putea fi apoi presat intr-o matrita. A incercat aceeasi metoda cu culorile si a inventat rujul solid.

Istoria prostitutiei cu ruj – Utilizarea rujului in Evul Mediu

Odata cu aparitia crestinismului si a credintelor puritane, biserica a condamnat folosirea rujurilor sau a oricarui machiaj, de altfel. Buzele rosii erau asociate cu inchinarea lui Satana, iar femeile care purtau rujuri erau suspectate ca sunt vrajitori si vrajitoare. In afara de prostituate, nicio femeie care se respecta nu avea buze colorate. Balsamul de buze, cu toate acestea, a fost popular si acceptabil. Femeile adaugau astfel culoare in secret balsamurilor sau recurgeau la ciupirea, muscarea sau frecarea buzelor cu diverse materiale pentru a le face sa para mai rosii.

Regina Elisabeta in secolul al XVI-lea

Rujul a reaparut in timpul domniei reginei Elisabeta in Anglia. Ea a popularizat pielea alba pal si buzele rosii, dar chiar si disponibilitatea a fost limitata la doamnele nobile sau actorii si actritele care au aparut pe scena. Pana la aproximativ trei secole dupa aceea, rujul a ramas accesibil actorilor si prostituatelor.

1884 d.Hr

Un brand francez de parfum numit Guerlain a devenit prima companie comerciala de productie de ruj. Rujul lor a fost facut cu seu de caprioara, ceara de albine si ulei de ricin, care a fost apoi invelit intr-o hartie de matase. „Liquid Bloom of Rose”, un ruj lichid a fost, de asemenea, reintrodus de Guerlain.

Potrivit lui Vlaming, „In timpul anilor 1800, purtarea machiajului era in general considerata inadecvata pentru femei in societatea occidentala, iar rujul, in special, era vazut ca un semn de caracter moral scazut. Cu toate acestea, acest lucru nu le-a impiedicat pe unele femei sa gaseasca modalitati creative de a-si purta culorile preferate de buze. Un truc popular a fost sa-si nuanteze buzele cu un amestec de cosenila (un colorant rosu derivat din insecte) si ceara sau ulei, apoi sa le acopere cu un balsam transparent sau pomada. Acest lucru a creat un indiciu subtil de culoare care arata natural, dar le-a permis totusi sa-si exprime stilul personal.”

1915

Suporturile pentru ruj in recipiente cilindrice au fost inventate de Maurice Levy.

Anii 1920

Pana in 1920, rujul si-a facut un loc permanent in viata de zi cu zi a femeilor. In 1923, James Bruce Mason Jr. a realizat tubul de ruj pivotant in sus si ne-a oferit rujul modern asa cum il cunoastem astazi. Pictogramele modei ale zilei au fost vedetele de film din era muta si oamenii si-au recreat buzele intunecate care au relansat tendinta rujului. Prunele, vinetele, ciresele, rosul inchis si maro-ul au fost cele mai cautate culori in aceasta epoca. Era ieftin si produs in masa. Revistele s-au apucat de publicitatea pe ruj si au incurajat femeile sa poarte culori elegante, iar femeile au respectat cu sarguinta.

Helena Rubenstein a inventat aplicatorul de ruj cu arcul lui Cupidon care promitea sa dea forma ravnita buzelor. Femeile au folosit si sabloane pentru a obtine forma dorita a arcului de cupidon a buzelor.

Tot in anii 1920 a aparut primul val de feminism si femeile au cerut mai multe drepturi, inclusiv dreptul de vot. Rujurile la acea vreme erau considerate de fapt un simbol al feminismului.

Tot in aceasta epoca, chimistul francez Paul Baudercroux a inventat rujul Rouge Baiser, care trebuia sa fie „rezistent la saruturi”, dar a fost scos rapid de pe raft, deoarece femeilor le era greu sa scape. Companii precum Chanel, Guerlain, Elizabeth Arden si Estee Lauder au inceput sa se aventureze in industria rujului.

Anii 1930

Dragostea pentru ruj nu a fost descurajata de depresia acestei epoci. Un sondaj a aratat ca 50% dintre adolescentele s-au certat pentru ruj cu parintii lor (Mitchell, Claudia; Jacqueline Reid-Walsh (2007-12-30). Girl Culture: An Encyclopedia. Connecticut: Greenwood Publishing. pp. 396-397). Dupa era jazz baby-ului din anii 1920, anii 1930 au fost totul despre finisaje elegante si mate. Max Factor a inceput sa vanda luciu de buze si a devenit un mare succes in randul maselor, deoarece rujul lucios anterior era rezervat doar actritelor de la Hollywood. Lovit de depresie, rujul era un lux accesibil pentru femeile din aceasta epoca. Prune adanci si visiniu au fost unele dintre nuantele preferate ale acestei epoci.

Anii 1940

Trecand prin pericolele celui de-al Doilea Razboi Mondial, femeile din anii 1940 s-au ocupat de locuri de munca laborioase cu barbati la frontierele de razboi. Rezervele de toate materialele erau limitate, iar in ceea ce priveste rujurile, tuburile metalice au fost inlocuite temporar cu cutii de rujuri din plastic si hartie. Din cauza lipsei de materiale, machiajul in aceasta epoca era creativ si avantat. Femeile au fost de fapt incurajate sa poarte cea mai rosie dintre culorile buzelor pentru a-si ridica moralul in perioada sumbra a razboiului. Frumusetea americana a lui Besame a fost una dintre cele mai populare nuante de rosu.

Anii 1950

Aceasta a fost epoca in care iconitele glam de la Hollywood, cum ar fi Grace Kelly, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn si Elizabeth Taylor, stabileau tendinte pentru rujuri in intreaga lume. Femeile au vrut sa arate ca actritele lor preferate de la Hollywood, iar rujul a fost mai popular ca niciodata. Buzele rosii indraznete au fost popularizate in special de Marilyn Monroe si Elizabeth Taylor, iar femeile din anii 1950 au imbratisat tendinta. Invidiosul lui Estee Lauder a fost una dintre nuantele populare. Un sondaj din anii 1950 a sustinut ca 60% dintre adolescentele purtau ruj.

In 1952, regina Elisabeta a II-a si-a creat propria umbra in timpul incoronarii. Nuanta a fost personalizata de marca de ruj preferata a Reginei, Clarins si numita „The Balmoral”. Culoarea se potrivea cu halatul ei de incoronare.

Tot in aceasta epoca, Hazel Bishop a inventat cu succes un ruj „rezistent la saruturi”. Destul de curand, „Revlon” a venit cu propria lor gama de rujuri de lunga durata rezistente la pete si apoi a inceput razboiul marcilor de rujuri.

Anii 1960-1970

Rujul s-a inspirat din arta, iar cultura populara si o varietate de nuante au venit si au plecat din scena modei. Era ceva potrivit preferintelor fiecaruia. In 1973, Bonnie Bell a prezentat „Lip Smackers”, adica ruj cu arome. Acestea au devenit un succes instantaneu in randul publicului mai tanar. Rujul Aerin Rose Balm in Pretty si coralii precum Orange Danger de la Maybelline au fost cateva dintre nuantele emblematice ale epocii.

Anii 1980

Rujurile din anii 1980, la fel ca totul era despre straluciri si luciu. Conceptul de imbracaminte puternica a luat fiinta, iar buzele rosii indraznete au fost o declaratie din nou. Asortarea culorii buzelor cu tinutele tale era obisnuita si in voga. Buzele roz aprins au devenit furori tinand pasul cu cultura petrecerii de dans a epocii. Buzele gotice erau populare in unele subculturi alternative.

Anii 1990

Aceasta a fost epoca grunge-ului si machiajul era simplu. Oamenii deveneau din ce in ce mai constienti de mediul inconjurator si cererea pentru rujuri naturale fara substante chimice a crescut. Tatuarea sau obtinerea unei culori semipermanente pe buze a devenit populara. Dar daca anii 90 sunt amintiti ca fiind epoca creionurilor de buze. Nimic nu tipa mai mult anii 1990 decat creionurile de buze mai inchise cu un ruj mai deschis. In scena au intrat marci precum Mac si Urban Decay.

2000 Incolo

Anii 2000 au fost despre Britney Spears, Christina Aguilera si Paris Hilton. Stralucirea a aparut si luciul de buze au fost din nou accesoriile preferate.

Acum, varietatea de culori si formule de rujuri disponibile sunt cel putin uimitoare. Tendintele de marketing pentru ruj s-au schimbat, de asemenea, de-a lungul anilor, din ce in ce mai multi clienti care apeleaza la rujuri sustenabile si organice. Potrivit unui sondaj, in medie, femeile din SUA cheltuiesc peste 3500 de dolari pe ruj de-a lungul vietii. In ultimii ani, cea mai tanara din clanul Kardashian-Jenner si senzatia din retelele sociale Kylie Jenner si-a lansat linia de rujuri a fost poate o alta piatra de hotar in istoria rujurilor.

De la nuduri la roz la optiuni chiar mai ciudate, cum ar fi galben sau verde, rujul a devenit cu adevarat un simbol al autoexprimarii.