Organul pielii al corpului este o bariera de aparare. Cu toate acestea, este predispus la mai multe probleme care i-ar putea afecta sanatatea si atractivitatea. Pentru identificarea timpurie, tratamentul prompt si ingrijirea generala a pielii, este esential sa intelegeti tulburarile comune ale pielii. Simptomele, cauzele care stau la baza si potentialele tratamente pentru sase afectiuni ale pielii de care ar trebui sa fiti constienti sunt toate acoperite in acest articol.
Acnee
Acneea afecteaza sanatatea emotionala, bunastarea si aspectul unei persoane, ceea ce este o ingrijorare semnificativa. Este esential sa ne dam seama ca diverse variabile, cum ar fi schimbarile hormonale, genele si unele medicamente, contribuie la acnee mai degraba decat la poluare sau la curatenia proasta. Pacientilor cu acnee li se recomanda frecvent sa evite articolele care infunda porii si sa utilizeze tratamente topice cu substante precum peroxidul de benzil sau acidul salicilic pentru a-si controla starea, pe langa o ingrijire buna a pielii cu succes. Cu toate acestea, pentru a gestiona acneea si a evita cicatricile, poate fi esential sa utilizati medicamente eliberate pe baza de reteta sau tratamente cu laser in situatii dificile, cand remediile fara prescriptie medicala sunt ineficiente.
Eczema
Eczema este o afectiune a pielii care provoaca zone rosii, uscate si mancarimi ale pielii care pot dura pana la varsta adulta. Desi etiologia precisa a eczemei este necunoscuta, un amestec de variabile de mediu si genetice pot fi responsabile. Hidratarea regulata este cruciala pentru ameliorarea simptomelor si pentru mentinerea barierei, in special in cazul produselor fara parfum si sensibile. In plus, persoanele cu eczeme ar trebui sa evite alergenii si iritantii precum sapunurile dure sau detergentii si sa aleaga haine din fibre moi, respirabile. Pentru a reduce inflamatia si a trata simptomele eczemei, sunt utilizate frecvent injectii topice cu steroizi sau imunomodulatoare.
Psoriazis
O boala autoimuna numita psoriazis provoaca zone rosii, crescute ale pielii acoperite cu solzi argintii. O caracteristica definitorie a psoriazisului este proliferarea rapida a celulelor pielii de catre un sistem imunitar hiperactiv. Pe langa faptul ca provoaca disconfort fizic, aceasta boala cronica poate afecta grav sanatatea emotionala a unei persoane. Bolile, stresul si anumite medicamente sunt toate cunoscute pentru a provoca aparitia psoriazisului. Psoriazisul poate fi tratat cu diferite metode, inclusiv lotiuni topice, medicamente orale, fototerapie si tratamente biologice care vizeaza reactii specifice ale sistemului imunitar.
Rozaceea
Rozaceea este o afectiune cronica a pielii care afecteaza cel mai mult fata. Poate duce la roseata, vase de sange vizibile si focare rare care seamana cu acneea. Desi etiologia precisa a rozaceei este inca necunoscuta, expertii presupun ipoteza ca genele si un sistem imunitar hiperactiv ar putea fi implicate in debutul acesteia. Persoanele cu rozacee sunt sfatuite sa recunoasca si sa evite factorii declansatori, inclusiv lumina soarelui, bauturile calde, mesele picante si alcoolul. In plus, este important sa utilizati produse moi de ingrijire a pielii, inclusiv creme hidratante si produse de curatare moderate. Dermatologii pot prescrie medicamente pe baza de prescriptie medicala, cum ar fi antibiotice orale sau lotiuni topice pentru a trata semnele si simptomele rozaceei. In unele circumstante, eritemul si vasele de sange vizibile pot fi reduse cu ajutorul terapiei cu laser, imbunatatind aspectul pielii.
Dermatita
Dermatita este o iritatie a pielii pe care o pot provoca iritantii, alergiile sau expunerea la substante chimice. Dermatita la atingere apare atunci cand iritantii sau alergenii ating direct pielea, rezultand o reactie inflamatorie localizata. Dermatita seboreica afecteaza cel mai adesea regiunile bogate in glande sebacee, cum ar fi foliculii de par, fata sau partea superioara a trunchiului. Se distinge prin inrosirea pielii, iritatie si exfoliere. Tratamentul dermatitei consta in general in recunoasterea si evitarea cauzelor, practicarea unei ingrijiri adecvate a pielii si aplicarea de steroizi topici sau tratamente antiinflamatoare similare pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea recuperarii. Medicamentele antifungice sau sampoanele pe baza de reteta pot fi folosite in unele situatii pentru a controla cu succes dermatita seboreica.
Sclerodermie
Sclerodermia este o afectiune autoimuna rara care afecteaza tesuturile conjunctive, ducand pielea si alte organe sa se intareasca si sa se stranga. Supraproductia de colagen provoaca fibroza si intarirea regiunilor afectate. Simptomele sclerodermiei pot varia de la moderate la severe, iar aspectul si severitatea acesteia se pot schimba. Anomaliile vasculare, productia excesiva de colagen si disfunctia autoimuna cauzeaza in primul rand afectiunea. Si, desi se poate intampla la orice varsta, sclerodermia se dezvolta adesea la femei in jurul varstei de 30 pana la 50 de ani, iar speranta de viata a sclerodermiei este de obicei de 10 ani dupa diagnostic.
Concluzie
Intelegerea afectiunilor comune ale pielii va ofera puterea de a va ingriji mai bine tenul, de a identifica posibilele probleme si de a obtine tratamentul necesar. Cereti intotdeauna sfatul unui dermatolog daca observati modificari neasteptate sau cronice ale pielii pentru un diagnostic precis si un plan de tratament individualizat. Sanatatea si bunastarea fetei pot fi, de asemenea, imbunatatite prin mentinerea curateniei adecvate a pielii, prin utilizarea protectiei solare si prin ducerea unui stil de viata sanatos.